5. máj - SVETOVÝ DEŇ HYGIENY RÚK
Každý rok 5. mája si pripomíname svetový deň hygieny rúk. Ruky sú prostriedkom komunikácie, pracovným nástrojom, liečia, no môžu byť aj hrozbou. Pandémia COVID - 19 nám ukázala význam hygieny rúk. Dávkovače s dezinfekčnými prostriedkami sú dnes štandardnou výbavou interiérov prevádzok, služieb, škôl a úradov.
Čisté ruky sú základom zdravia. Ich správne a pravidelné umývanie je preto jedným z najúčinnejších opatrení proti prenosu baktérií a vzniku rôznych ochorení.
Ako si správne ruky umývať?
- Navlhčite si ruky teplou vodou a naberte si dostatočné množstvo mydla. Ruky si umývajte aspoň 40 až 60 sekúnd.
- Ruky si potierajte spôsobom dlaň o dlaň, potom pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a opačne.
- Trením si čistite spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a opačne, následne zovrite prsty jednej ruky do dlane a potierajte si ich oproti druhej dlani.
- Nasleduje čistenie ľavého palca krúživým pohybom pravou rukou a opačne.
- Ľavú dlaň si čistite krúživým pohybom spojenými prstami pravej ruky a opačne.
- Ruky si opláchnite vodou, dôkladne si ich utrite jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom, ktorým zároveň zastavte prívod vody, čím zabránite priamemu kontaktu rúk s kohútikom.
- Pribaľte si do tašky antibakteriálne obrúsky alebo gél. Sú to výborní pomocníci, ktorí spoľahlivo zničia baktérie a choroboplodné zárodky v prípade, že nemáte prístup k vode.
Zdroj: Pravda
Ruky by ste si mali umývať:
- po použití toalety
- po manipulácii so zvieratami a ich krmivom
- po manipulácii s odpadom a odpadovým košom
- po práci v záhrade
- po ceste v MHD
- po návšteve obchodného centra
- po príchode z vonkajšieho prostredia dovnútra
- po podaní rúk s cudzím človekom
- pred jedlom a po príprave jedál
- po kašľaní, kýchaní a po čistení nosa -
- po manipulácii s odpadom
- pred návštevou a po návšteve zdravotníckeho zariadenia
- počas choroby
- pri akomkoľvek pocite nečistých rúk.
Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť:
- respiračné infekcie (nádcha, chrípka)
- ochorenia tráviaceho traktu (tzv. choroby špinavých rúk – dyzentéria, žltačka typu A, vírusové hnačkové ochorenia)
- kožné ochorenia, infekcie rán.
Zvyšovaním povedomia o správnej dezinfekcii rúk môžeme zabrániť prenosu infekcií a chrániť verejné zdravie.
PhDr. Alena Uríčková, PhD.,
Katedra ošetrovateľstva